söndag 16 mars 2014

Dylan Dog – Av Vargablod


När jag startade den här bloggen hade jag inga som helst planer på att skriva om något nytt. Det skulle helt enkelt vara en plats där jag kunde skriva av mig om de tonvis serietidningar som låg och skräpande i mina skåp och låder. Serietidningar som var sedan barndomen. I sammanhanget vill jag också belysa att jag verkligen inte vet skillnaden mellan en serietidning, ett seriealbum och en serieroman (grafisk roman). För mig är kanske det senare en mer påkostad variant av ett seriealbum, det bör vara en ganska lång historia och gärna med en mer vuxen prägel. Jag är inte säker på den definitionen men just nu känns den Adekvat.

Just det här äventyret faller väl lite grand på längden, annars är det en klart påkostad produktion som lämpar sig för vuxna, även om en tonåring också skulle kunna tillgodogöra sig den förstås. Det är inget för de allra yngsta, det är helt klart.

För min egen del var det mest superhjältar som gällde under mina uppväxtår. Jag läste sällan eller aldrig tidningar som Skräck eller Chock. De var nog aningen före min tid också skulle jag tro. Här är det ställt bortom allt tvivel redan från första sidan att det är någon sorts skräckhistoria vi ska bli bjudna på. Jag gillar tecknarstilen. Den är enkel och det är inte en massa onödigt med i bilderna. Man får det man behöver för att göra historien full rättvisa. Hade jag läst det här när jag var barn hade jag säkert gillat det fullt ut! Och det gör jag fortfarande. Visserligen är berättelsen i kortaste laget men den drivs stadigt framåt på ett bra sätt. Närt jag tror mig ha räknat ut precis hur det ligger till blir jag först förvånad över klichéerna och sedan över att jag har blivit grundlurad. Det är nästan som att man har blivit grundlurad av serietidningsmanuset!

Jag har ytterligare en serietidning/album/bok liggande av Dylan Dog som jag ska ta tag i så fort jag hinner. Det här äventyret har helt klart gett mig mersmak. Det ska bli spännande att klura ut vad det egentligen är för en figur. Så vitt jag förstår det är det en detektiv som specialiserat sig på övernaturliga historier, men som inte har några egna superkrafter. Det är ursprungligen italiensk och enligt wikipedia den näst mest framgångsrika i hemlandet. Dessutom läser jag mig till att den ligger till grund för filmen Dellamorte Dellamore, som jag tyvärr inte haft möjlighet att se än. Tror jag ska göra något åt det snarast!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...