måndag 7 juli 2014

Fantastiska Fyran 1981 Nr 8


Jag tyckte mycket om Fantastiska Fyran i serietidningsform. Det var kanske därför jag var en av de få som uppskattade filmerna när de kom, trots att de hade en hel del kvar att önska. I det här numret berättas två äventyr som hänger ihop med varandra. Det handlar om besökare från en annan dimension kan man säga. Någon som, utan att riktigt vara medveten om det, får Fantastiska Fyrans krafter att vackla.

De fyra har förstås fyra olika krafter. Johnny, blir en levande fackla, Sue, hans syster, kan göra sig osynlig och dessutom skapa osynliga kraftfält runt sig själv och andra. Det var en detalj som jag hade glömt bort faktiskt. Sue är gift med Reed som kan tänja sin kropp likt ett gummiband och slutligen har Ben förändrats till att bli en stark jätte med ett nästan ogenomträngligt skinn.

Jag vet inte om det är jätteovanligt men inte alla av de fyra är tillfreds med sina superkrafter. Framförallt är det väl Ben, eller Big Ben som han kallas, som anser att hans liv blev helt förstört. Man kan väl i och för sig förstå varför, eftersom hans kropp blev så pass förändrad. De övriga verkar ha blivit till freds med det hela och till och med utnyttjat situationen till sin egen fördel.Jag gillar inte tecknarstilen i de båda äventyren så värst mycket. Men framförallt har jag problem med teckensnittet i texten. Jag vet inte varför men det är svårt att läsa vad det står, även med läsglasögon. Vidare tycker jag inte att äventyren är representativa, jämfört med mitt minne av serien. Det kan ju vara fel förstås. Jag har trots allt inte öppnat en av de här serietidningarna på många många år. Förresten så medverkar även Thor på ett hörn, det är ju förklarigt eftersom äventyren på något sätt involverar vikingar.

Efter de båda äventyren Mörksens Fyrverkeri och Gudens Tårar, följer ett äventyr där Spindelmannen och Flamman slåss och bråkar med varandra. Det känns som att detta är ett mycket äldre äventyr baserat på tecknarstilen. Det är fullt av dräpande oneliners, vilket är ett kännetecken för både Flamman och Spindelmannen, kanske främst den senare. Minns jag rätt finns det en rivalitet där som återkommer i många äventyr. Kanske beror det på att de båda är ynglingar som inte är särskilt mogna?


Till slut läser jag en liten notis på sista sidan. Att Fantastiska Fyran från och med nu återfinns som serie i Spindelmannen. Betyder det att det här var den sista tidningen med Fantastiska Fyran?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...